BF_Szivkorhaz - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A Balatonfüredi Szívkórház 3 db egyenként 100 m3 és 1 db 25 m3-es kapacitású fűtőolaj tárolója és vezetékrendszerük a 60-as évek második felében készült el, a megfelelő vízvédelmi biztonsági berendezések nélkül. 1977. augusztus 31-én 5 m mélységben csőtörést észleltek, mely során ismeretlen mennyiségű tüzelőolaj folyt el. A Balatonfüredi Állami Kórház megbízásából az ENERGO-PROJECT Kft. 1995 augusztusában pályázatot írt ki a Balatonfüredi Állami Kórház területén lévő tüzelőolaj szennyezés felszámolására, amelyet végül az cégünk nyert meg.
Az eredetileg elfolyt tüzelőolaj mennyisége ismeretlen volt, de a felmérések során 500 litert meghaladó szabad fázist sikerült azonosítani.
A munkálatok megkezdése előtt a fűtőolaj-tartályok kiemelésére, műszaki eszközökkel való lebontására és felszámolására, vagy adott esetben cseréjére és tisztítására, továbbá az érintett betonelemek kármentő bontására, tisztítására és a városi szeméttelepre való kiszállítására is szükség volt.
A talaj in situ és ex situ tisztítása enzimes talajkezelési technológiával, majd a tisztított föld helyszíni elhelyezésével zajlott. A talajvíztisztításhoz ferdelamellás emulziós szűrő, aktív szenes szűrő és diffúzoros levegőztető volt használva, miközben a termelőkutakban jelentkező fűtőolaj lefölözésére is sor került, így sikerült a szennyeződést teljesen felszámolni, amit az utómonitoring vizsgálatok is igazoltak.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz