Budapest XVIII. ker. Pakuratavak - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A Budapest XVIII. kerületében, Pestlőrincen az 1950-es évekig kavicsbányászat folyt, amely során keletkezett gödröket átmeneti pakura-tárolás céljára hasznosítottak. Az így keletkezett és évtizedekig figyelmen kívül hagyott pakura-tavak környezetének kármentesítésére a kerületi önkormányzat adott megbízást.
A munkálatoknál az önkormányzat által külön igényelt állami támogatás segítségével a project során lehetőség adódott a hazai gyakorlatban korábban nem alkalmazott, de szakirodalomból már ismert eljárások kísérleti jelleggel történő alkalmazására is, amelyet két másik kivitelező végzett.
A CEVA Magyarország Kft. termikus deszorpciós eljárással kívánta a szennyezett talajt megtisztítani, de a használt amerikai eszköz beállításai miatt nem volt alkalmas, hogy a hazai elektromos hálózaton működtessék, így több módosításra is szükség volt, és végül a tisztítás a rendelkezésre álló keretet is figyelembe véve rendkívül költségesnek bizonyult.
A GENDER Budapest Kft. HARDOIL technológiával a tavak felszínén maradt vékony pakura-réteg eltávolítását, ezenkívül pedig a talaj biológiai úton történő kezelését tervezte elvégezni. Ez esetben azonban az előbbi módszer szintén nem bizonyult elég hatékonynak, és a lefölözést a talaj biológiai ex-situ kezelésének feladatával együtt végül cégünk vette át.
A munkálatok során a tavak felszínéről 26 000 t pakura lefejtésével és 35 490 m3 víz szivattyúzásával és tisztításával a tavakat borító pakuraréteget és a tó szennyezését sikerült teljesen felszámolni, miközben a talajvízből további 470 m3 pakura lefejtésére, és 250 000 m3 talajvíz kitermelésére és levegőztető tornyok segítségével történő megtisztítására is sor került.
A tervezett talajtisztítás során egyedül a cégünk által végzett tevékenység bizonyult kellően hatékonynak, mely során 74 000 m2 területről 120 000 m3 talaj biológiai úton történő (enzimes, prizmás) ex situ tisztítására is sor került, amellyel az eredeti közel 50 000 mg/kg –os szennyeződést a munkálatok végére 2 000 mg/kg-ra sikerült csökkenteni.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz