MAV_Komoro - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A MÁV Rt. a Záhony-Port Üzemigazgatósága kezelésében lévő komorói pakuraátfejtő telep talaj- és talajvíz szennyezettségének felmérésére, és a terület kármentesítésére adott megbízást.
A talajvíz tisztítása vákuumos air-stripper víztisztító berendezéssel és a szénhidrogén lefölözésére is alkalmas szivattyú-berendezésekkel történt. A kármentesítés során 133 991 m3 talajvíz lett kitermelve és megtisztítva, valamint 19 349 liter olaj került lefölözésre (nem számolva a további közel 10 000 liternyi emulziót, amely az önálló fázis mellett képződött).
A talajtisztítás egyrészt ex-situ módszerrel (4470 m3), továbbá air-sparging nyeletőlándzsákkal, enzimes folyadék földtani közegbe történő injektálásával, és a tisztított víz szikkasztásával (talajöblítéssel) lett kivitelezve. Végeredményben a talajvíz szennyezettségét sikerült teljesen felszámolni, míg a talajszennyezettséget olyan szintre csökkenteni, hogy a megmaradt szennyeződés esetleges jövőbeli kockázata monitoring eszközökkel is könnyen kezelhető legyen.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz