NyirBorbanya - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A Nyíregyháza önkormányzatát a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatában a város keleti oldali külterületén volt hulladéklerakó felszámolására és kármentesítésre kötelezte, amit az önkormányzat megbízásából két lépcsőben, először a Zöld Sziget Konzorcium, majd a beavatkozás önkormányzati szakaszában cégünk végzett. A kommunális és ipari hulladék lerakására egyaránt igénybe vett területen szerves (pl.: TPH, BTEX) és szervetlen (pl.: arzén, bór) szennyeződéseket is kimutattak.
A hulladéklerakó felszámolásakor közel 40 000 m2 területről 140 000 m3 talajosodott hulladék került felszedésre, rostálásra, és elszállításra (összesen 868 340 kg).
A víztisztításhoz a szabad fázisú szénhidrogének leválasztása érdekében szeparátortartály, az illékony szénhidrogének kigázosításához pedig air-stripper torony lett igénybe véve, ahol az illékony szénhidrogének aktív szén töltetű levegőszűrőben lettek megkötve. Ezután a sztrippelő torony tisztított vizének mészhidráttal való kezelésével (így a ph növelése során) a toxikus nehézfémek kicsapatása következett, az így felgyűlt veszélyes hulladék (iszap) elszállításra került. A teljes project végére 330 000 m3 víz kitermelése és megtisztítása történt meg, amely szikkasztó medencékben lett elhelyezve, vagy az újonnan kiépített öntözőrendszeren keresztül került kilocsolásra.
A további visszamaradt szennyeződések hosszabb távú kezelése fitoremediációval, ez esetben a területen fás és lágyszárú növények telepítésével történt.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz