SajoSzp-Uveg - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A sajószentpéteri egykori üveggyár területén, az üzem százéves fennállása alatt ipari hulladékok, majd a gyár bezárását követően illegálisan kommunális és építési hulladékok kerültek itt lerakásra. A területen korábban semmilyen kármentesítési vagy kárelhárítási munkálatok nem zajlottak. A hulladéklerakó tényfeltárására, és műszaki beavatkozási terv elkészítésére Sajószentpéter Város Önkormányzata adott megbízást.
A tényfeltárás során 12 mintavételi fúrás létesült, amelyből különböző vizsgálatokra (TPH, PAH, általános vízkémia, toxikus nehézfém, BTEX, fenolok) 215 db víz- és talajmintavétel történt, a terület földtani és vízföldtani adottságait figyelembe véve pedig hidraulikai modell készült.
Végül a szennyezések típusát és a terület fekvését (élővíz közvetlen szomszédságában) figyelembe véve egy három műszaki beavatkozási fázisban kivitelezendő kármentesítési eljárást javasoltunk. Az első fázisban monitoring kutak létesítésére és rendszeres vízmintavételre volt szükség.
A második fázisban javasolt beavatkozás az energetikai célokra is gyakran ültetett, ellenálló és gyorsan növő Koltay-Kopeczky nyárfák, amerikai bársonymályvák (Sida hermaphrodita, Rusby), energiafüzek (salix viminalis) és turkesztáni szilek (ulmus pumila) telepítésével történő fitoremediáció volt.
A harmadik fázisra abban az esetben lett volna szükség, amennyiben a módszer nem volna elég hatékony, vagy ha a kármentesítés felgyorsítására volna szükség. Ezen esetekben drén-árok és a szennyezett talajvíz termelésére és tisztítására alkalmas berendezések telepítése válhat szükségessé.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz