Szekesfv_Laktanya - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A Székesfehérvárhoz tartozó Alba Regia laktanya területén több mint 50 éve a hadsereg a saját járműveinek és gépeinek ellátására földalatti üzemanyagbázis került kialakításra 5 db 50 m3-es szimplafalú acéltartályból, az ezekhez tartozó lefejtő aknákból, valamint 4 db kútoszlopból álló, 350 m3 üzemanyag lefejtésére alkalmas műtárgyakból. 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium saját kezdeményezésére a területen környezeti állapotfelmérés zajlott le, amely talajban és a talajvízben egyaránt szénhidrogén származékok okozta szennyeződéseket mutatott ki. 2002-2003-ban az üzemanyagtöltő állomás átépítésekor olyan módosításokat és javításokat eszközöltek, hogy a mindennemű műszaki hibából történő további szennyezés lehetőségét minél inkább lecsökkentsék, így ezzel a szennyező forrást sikerült megszüntetni.
A talajban és a talajvízben található szennyezés kárelhárítására az Ökoproject Eger Környezetvédelmi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapott megbízást, a tárgyi munkákban, így a kárelhárító és monitoring rendszer tervezésében és kiépítésében, valamint üzemeltetésében is a Biocentrum Kft. alvállalkozóként tevékenykedett, amely jelentős mértékben hozzájárult a szennyezések teljes körű felszámolásához.
A vízkezelő rendszer kialakításakor 176 db 7 m-es vákuumszivattyús termelőkút, és az ezekhez tartozó két vákuumgépház, valamint egy háromfázisú víztisztító rendszer került kiépítésre, amely egy fázisszétválasztó és ülepítő egységből, air-stripper toronyból, és az ebből elszívott szennyezett levegő számára kialakított aktív szenes szűrőből állt.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz