Taszar_laktanya - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
A taszári laktanya területén 1994 óta ismert volt a fűtőolaj-tároló környezetében lévő szénhidrogén eredetű talaj- és talajvíz szennyeződés. A terület tényfeltárása és a kárelhárítási terv több lépcsőben készült el. A feltárt szennyeződés két gócban jelentkezett, a talaj esetében összesen 6300 m2, a talajvíz 18 000 m2 területen. A kármentesítési tervben több esetleges műszaki beavatkozási megoldás is kidolgozásra került, amelyek a későbbi tényleges kárfelszámoló munkálatok alapját adták.
A leginkább javasolt, és végül végrehajtott tisztítási módszerrel a szennyezett talajvíz 32 kúttal való kitermelésére és több fokozatú víztisztító berendezésen történő megtisztítására, és ezzel párhuzamosan a rajta felúszó szabad fázisú szénhidrogén lefölözésére került sor. A megtisztított talajvíz enzimes folyadékkal való elkeverésével, és az így kapott oldat szikkasztásával a bioremediációs folyamatok erősítése, gyorsítása is megtörtént, amivel a kármentesítés hatékonysága is növekedett.
A második verzió az elsőhöz hasonló módon végezte volna a tisztítást, azonban a termelést és a szikkasztást drain-árkokkal lett volna megoldva, a harmadik megoldás lényege pedig a két szennyezőgócban a talaj kitermelése és ex-situ módon, lerakóba történő tisztása lett volna, azonban e két utóbbi módszer mind költséghatékonyság, mind pedig eredményesség szempontjából alulmaradt a végül alkalmazott műszaki beavatkozáshoz képest.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz