TVK_Akzo - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
Az AKZO-NOBEL tiszújvárosi területén, ahol festékgyártás, műgyantagyártás, és oldószerek, hígítók, szárítók kiszerelése zajlott, a Tisza Vegyi Kombinát Rt. megbízásából a több lépcsőben környezeti állapotfelmérésre került sor. Az előzetes környezetföldtani szakvéleményt a KGI készítette el, egy újonnan építendő 3000 m2 raktárépület területén a tényfeltárást Geohidroterv Kft., a teljeskörű feltárást a Földtani Kutató és Fúró Kft. végezte. Végül a tárgyi munkákra vonatkozó megbízáskor szükségesnek ítélt újabb részletes feltáró vizsgálatokat, és a kármentesítést cégünk végezte.
 
A tényfeltáró munkák során két területen is jelentős szénhidrogén-szennyeződést lehetett kimutatni a felszínközeli víztározó kavicsos homokban, amelyek eredeti szennyezése a műgyanta üzem és a tartálypark északkeleti részéről történhetett.
 
A talajvíz tisztítása homokfogó és emulzióelválasztó tartály, valamint air-stripper típusú víztisztító berendezés együttes alkalmazásával, a vízfelszínen úszó szabad fázisú szénhidrogén lefölözése pedig sűrített levegővel működő speciális letermelő szivattyúval történt. A talajtisztítás talajlevegő elszívással és enzimes talajtisztítással, majd később további air-sparging lándzsák létesítésével valósult meg.
 
A műszaki beavatkozás során 4 045 062 m3 víz kitermelésére és megtisztítása került sor, miközben a több mint 60 m3 olaj lefölözésével a szabad fázisú szénhidrogént is sikerült felszámolni. Ezzel megtörtént a feltárt szennyeződés teljeskörű mentesítése, amit a monitoring vizsgálatok is igazoltak.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz